Hoe merk je of jouw hond wormen heeft? En wat er aan te doen?

Hoe merk je of jouw hond wormen heeft? En wat er aan te doen?

Worminfecties bij honden zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen een scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten die in of op het lichaam van een hond kunnen leven en zich voeden met diens voedingsstoffen. Dit artikel geeft een overzicht van de verschillende soorten wormen die honden kunnen treffen, de symptomen, preventie en behandelingsmogelijkheden.

Soorten wormen bij honden

Er zijn verschillende soorten wormen die een hond kunnen besmetten, waaronder spoelwormen (Ascariden). Deze zijn het meest voorkomend bij puppy's. Ze kunnen worden overgedragen van de moeder op de pups en kunnen soms zichtbaar zijn in de ontlasting of het braaksel van de hond.

Andere veel voorkomende varianten zijn o.a lintwormen. Deze parasieten worden vaak overgedragen door vlooien en kunnen lange, platte segmenten hebben die soms zichtbaar zijn rond de anus van de hond of in de ontlasting. Daarnaast kunnen hartwormen worden overgedragen door muggen, zijn hartwormen bijzonder gevaarlijk omdat ze in de hartkamers en de grote bloedvaten van een hond leven, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Haakwormen en Zweepwormen leven in de darmen en voeden zich met bloed, wat bloedarmoede en andere problemen kan veroorzaken.

Symptomen van wormbesmetting

Symptomen van wormbesmetting variƫren afhankelijk van het type worm. Enkele veelvoorkomende zijn gewichtsverlies of slechte gewichtstoename, ondanks een goede eetlust. Andere factoren zijn: dof, levenloos haar, opgezette buik (vooral bij puppy's), diarree, soms met bloed, braken, hoesten en ademhalingsproblemen (vooral bij hartwormen). Of de aanwezigheid van wormen in ontlasting of braken.

Diagnose en behandeling

De diagnose van wormen bij honden omvat meestal een ontlastingsonderzoek door een dierenarts. In sommige gevallen kunnen bloedtesten of beeldvormende technieken zoals echografie nodig zijn, vooral in het geval van hartwormen.

De behandeling hangt af van het type worm waarmee de hond is besmet. Dit kan orale medicatie, injecties of topische behandelingen omvatten. Het is belangrijk om de volledige behandelingskuur te volgen, zelfs als de symptomen lijken te verbeteren.

Preventie van wormbesmetting is essentieel. Hier onder valt te verstaan: regelmatige ontwormen (vooral bij puppy's), vlooienbestrijding om lintwormen te voorkomen, voorkomen dat honden toegang hebben tot besmet voedsel of uitwerpselen en regelmatige hartwormpreventie (vooral in gebieden waar muggen veel voorkomen)

Kortom

Wormbesmettingen kunnen ongemak en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. Het is belangrijk voor eigenaren om de tekenen van worminfectie te herkennen, regelmatige veterinaire controles te onderhouden, en preventieve maatregelen te nemen. Met de juiste zorg en behandeling kunnen wormen effectief worden bestreden, waardoor honden gezond en gelukkig blijven.