Bij de aanschaf van een nieuwe auto, motor of andere voertuigen zoals bijvoorbeeld een bestelbus, moet je een bedrag aan belasting betalen. Dit wordt de bpm genoemd. Ook voor kampeervoertuigen en andere persoonsvoertuigen is dit het geval. In dit artikel zullen we alles uitleggen over deze vorm van belasting.
Hoeveel betaal je en waarover?
Het bedrag dat je moet betalen hangt af van het voertuig en het bpm tarief. Het bpm-tarief voor persoonsvoertuigen is afhankelijk van de uitstoot van CO2 Bij andere voertuigen zoals motoren, kampeervoertuigen en bestelauto’s wordt het tarief bepaald door een percentage te nemen van de netto catalogusprijs. Heb je een eerder gebruikt voertuig? Dan kun je meestal kiezen tussen een actueel of historisch tarief. Meestal is het historische tarief het meest gunstige bedrag.
Gunstigste tarief bepalen
Wil je berekenen of het nieuwe tarief toch gunstiger is? Dat kan bij gebruikte voertuigen door rekening te houden met de volgende punten:
· Vergelijk de uitkomsten van het bruto bpm-bedrag van het oude tarief met het nieuwe bedrag. Hiervoor kun je een bpm calculator gebruiken.
· Houd rekening met bijzonderheden, zoals het energielabel, of de auto wel of niet hybride is, het roetfilter, fijnstofuitstoot, de euro-6-norm, de uitstoot van CO2 en eventuele accessoires buiten de berekening om.
· Je moet het bpm-bedrag berekenen voor het toepassen van de afschrijvingsmethode.
Bijzondere gevallen
Er zijn nog een aantal uitzondering of bijzondere gevallen. Bij openbaar of taxivervoer betaal je alleen als je niet meer voldoet aan de regelingen. Heb je een buitenlands kenteken? Ook dan moet je een bedrag aan bpm betalen. Als je een auto leaset, huurt of leent vanuit het buitenland, hoef je de eerste 14 dagen niet te betalen. In bijzondere gevallen is het altijd slim om even na te checken wat de regels zijn.
Overige zaken
Je kunt ook korting krijgen op het bedrag bruto bpm dat je moet betalen. Dit bedrag kun je vaststellen door afschrijving met een taxatierapport, forfaitaire tabel of met een koerslijst. Heeft je de bpm niet of niet volledig betaald? Dan kun je een naheffingsaanslag krijgen. Ook kan dit gebeuren als je ten onrechte een bedrag heeft teruggekregen. Als je het niet eens bent met de aangifte, de naheffingsaanslag of de beschikking, dan kun je schriftelijk bezwaar maken hierop. Je kunt op deze manier ook om uitstel vragen. Je hoeft dan pas later te betalen.